het regent pijpenstelen!
Door: Maritza
07 Januari 2006 | Ghana, Agogo
denk je naar een tropisch land te gaan met veel zon, weten we in onze eerste week al een tropische stortbui mee te maken!! Niet dat we het heel erg vinden, uurtje daarvoor waren we onze warme maaltijd aan het nuttigen, zwetend en wel...nu een warme douche en die heb je hier niet zomaar!!
We zijn dit weekend in Kumasi, de hoofdstad van het Ashanti-region. Het doel was om even een eerste indruk te krijgen van deze beroemde stad, geld te wisselen en wat inkopen te doen....geld wisselen is niet zo gelukt...banken sluiten op zaterdag om 12 uur. Op zich wel handig om te weten...het is dat we nu er nog wel even mee door kunnen, maar anders was het oepsie geweest:)
We hebben alweer bijna een week achter de rug! Voor mn gevoel vliegt de tijd... Maar moet zeggen dat we wel erg opgeschoten zijn.
We hebben gisteren een uitgebriede rondleiding in het ziekenhuis gehad. Als eerste liepen we sochtends vroeg de doktors-ronde mee. Het was leuk om te zien hoe het er hier aan toe gaat. Alle doktoren tezamen gaan de emergency patienten af, onzekere casussen worden besproken, onenigheid wordt besproken waar alle andere patienten bij zijn. Nuttig is het natuurlijk wel, aangezien therapieen hier met een natte vinger worden gestart. Een patient lag wat afgelegen achter een doek....'ow, die kwam gisteravond binnen en is overleden voordat ik m uberhaupt heb kunnen zien...' Men kijkt even om en loopt rustig verder....ja ach, ze zullen het wel gewend zijn...ikzelf werd een beetje misselijk bij het zien van de voeten.
De patienten liggen zowaar allemaal op bedden....geen armmoedige massale zalen met mensen op de grond, dat valt me nog mee!:) Bovendien vind ik het ziekenhuis er over het algemeen nog best hygienisch uitzien...ze zijn dan ook wel trots op de oudste en grootste missie ziekenhuis van Ghana...wel 250 bedden!
Vreemd hoe hier wordt gesproken over malaria en TBC alsof het niks is...Agogo schijnt dan ook 1 van de hoog-malaria gebieden te zijn...ook vrijwlligers krijgen regelmatig malaria...we moeten ons dus voorbereiden op een redelijke kans dat we malaria krijgen! Ik moest even aan het idee wennen, maar ja...de medicijnen zijn in handbereik:)!
Smiddags kregen we een rondleiding over het hele ziekenhuiscomplex. Je moet je platteland voorstellen met een aantal departementen, scholen en huizen eromheen, waar doktoren, verpleegster en studenten wonen. De hoofdweg is een soort 'boulevard' met hoge palmbomen en een klein kapelletje staat om de hoek van het ziekenhuis want elke zondag moet er natuurlijk wel gedanst en geschreeuwd worden. Wie weet dat we het morgen mogen meemaken. In ieder geval hebben we al een kleine jongeman leren kennen die ons maar al te graag naar de kerk zou willen meenemen....
Maandag beginnen we aan ons onderzoek. We hebben gisteren met alle verpleeg(st)ers gepraat van de emergency unit, childres ward en medical (interne) ward... toch wel heel leuk dat ons onderzoek dusdanig breed is dat we met zoveel verschillende departementen te maken hebben. De verplegers waren geukig erg enthousiast over ons onderzoek, waren zeker bereid mee te werken en zeiden dat we het druk zouden krijgen!...we hebben ze ons nummer gegeven om ons op te kunnen piepen...klinkt dat niet heel echt:D!! Maandag lopen we opnieuw mee met de doktoren en zullen we hen ook s ff goed instrueren en dan gaat het echt beginnen!
We hebben een snelle blik kunnen werpen in het ziekenhuis lab....primitief, ja dat is het wel maar gelukkig hebben wij alle zooi meegesjouwd,want die zullen we hard nodig hebben!!
Lieve mensen, er is veel te vertellen, zoveel dat ik niet meer weet wat ik nou wel of niet heb verteld. In ieder geval begin ik voor mn gevoel al een ietsie piestie klein beetje in te burgeren...in ieder geval schrik ik al niet meer zo van het zien van al die armoede..alhoewel ik me afvraag of ik daar aan zal kunnen wennen. Maar nog steeds ben ik elke avond uitgeput van alle indrukken, het zal nog wel even duren voordat ik er echt aan gewend ben.
maar het meest belangrijk is dat ik me vermaak en dat ik een half jaartje in dit landje wel zie zitten!!
Ow, nog even mijn mobiele nummer zodat jullie me massaal kunnen bellen:) : 00233243909187
Het schijnt op het moment goedkoper te zijn mobiel te belen dan vast, wat goed uitkomt want de vaste telefoon werkt niet:D!!
Heel veel liefs maritza
08 Januari 2006 - 10:29
Jan Huurnink:
We krijgen zo een aardige indruk van wat jullie zoal meemaken. goed te horen dat jullie zo enthousiast zijn over het verblijf. Al zal het verschil arm-rijk nooit wennen(moet ook niet)
HG -
08 Januari 2006 - 17:55
Titia & Wouter:
heel boeiend je 1e indruk te lezen; goeie start gewenst!
wouter probeert je na dinsdag vanuit kumasi te bellen (voor werk in benin en ghana v.a. morgen). uitkijkend naar meer nieuws van je, titia -
08 Januari 2006 - 21:06
Lidewyde En Albert:
Leuk je verhaal te lezen. Pas op voor malaria, ik liep daar een resistente vorm op en was ruim 2 maanden daarvan uitgeteld, mn vanwege de kinine kuur. groeten lidewyde -
09 Januari 2006 - 16:34
Miranda:
Klinkt alsof jullie het goed voor elkaar hebben in dat ziekenhuis! Je hebt toch wel een bezoekje gebracht aan de markt in Kumasi he?! Echt leuk om te lezen allemaal, lekker uitgebreid, kan ik een me weer een beetje terug wanen. Wacht vol spanning op het volgende teken van leven.. Er is dus gewoon internet in de metropool Agogo?! Heel veel plezier, ben echt jaloers.
09 Januari 2006 - 17:20
Miranda:
Oh, wat ik nog wilde zeggen. Martijn belde mij toen ik in Ghana zat met een speciaal nummer, dan kost het maar iets meer dan Nederlands normaal tarief, weet niet of het nog werkt, maar kan jullie fanatieke fans een hoop centjes schelen..
Het nummer is: 19001706 dan krijg je een bandje en moet je het nummer in typen. Misschien heeft iemand er nog iets aan.
09 Januari 2006 - 17:21
10 Januari 2006 - 06:38
Geek:
Hoi lieve Ritz
fijn dat we je toch een beetje kunnen volgen zo! lijk je een beetje minder ver weg..
veel plezier, en dikke kus!
Geek -
10 Januari 2006 - 16:50
Adelien:
goedkoop bellen verandert constant nu is 09001453 het goedkoopst (7ct/m) -
13 Januari 2006 - 15:43
Eva:
Hee lieve maritza!
klinkt goed meis!
nog een weekje en dan zal ik je verhalen vanaf weer een ander continent lezen :-)
liefs!