Hallo!!!!!!!
Door: Maritza
22 Februari 2006 | Ghana, Agogo
Alles goed hier! We hebben de afgelopen weken wel onze ups en downs beleeft wat betreft ziekte en malaria-profylaxe gezeur. Vorige week was het voor ons beide raak ..eerst begonn Rianne met braken en diarree en vervolgens waren een huisgenootje en ik aan de beurt. M'n raakt hier wel meteen in de stress zodra je ziek bent...malaria ligt immers op de loer! Dus iedereen vond dat Rianne onmiddelijk haar bloed moest laten checken en als de labuitslagen negatief waren, moest ze het lab niet vertrouwen en toch aan de therapie gaan.... Grote vraag dus: waarom zou je dan uberhaupt je bloed laten testen??? Maar goed... We hebben het een tijdje aan gekeken en na een dag was het al iets beter, dus lekker zelf onze diagnose gesteld: reizigersdiarree. Ook wel grappig hoe iedereen hier ook zo bang is dat je uitdroogt! Verpleegsters wilde Rianne meteen aan het infuus leggen; huisgenoten vonden dat ze aan de ORS moest.... Ik maakte soep voor haar, beetje nuchter blijven lijkt me ook wel handig hier:)!
Het is dus goed afgelopen, geen malaria en niet uitgedroogd! Wel ben ik ondertussen aardig aant verzwakken en moet hoognodig aan een calorierijk dieet. Ik heb een beetje te vaak diarree gehad en krijg niet echt genoeg mogelijkheden om weer aan te sterken en iedereen weet dat ik nou niet bepaald kilos vet aan mn lichaam heb bungelen. Maar het dieet is ondertussen veranderd en de afgelopen dagen is het goed gegaan, dus ff doorknallen!:)
Daarnaast hebben we allebei helaas wel veel last van de anti-malaria tabletten en zitten er beiden over na te denken over te stappen... Heb toch wel het idee dat een bulk geld opweegt tegen een half jaar gewoon lekker en goed voelen en van Ghana te kunnen genieten! Of niet soms?!
Maar ondanks de niet optimale gezondheid geniet ik nog steeds volop van Ghana!
Wat het onderzoek betreft hebben we het tot nu toe alleen nog wel erg rustig gehad. De patienten willen niet echt komen of de verpleging informeert ons niet voldoende... In ieder geval hebben we tot nu toe pas 9 patienten, waarvan 1 positieve kweek! Nog geen aantallen dus om van uit je dak te gaan. Maar ik heb nog steeds de stille hoop dat de patienten gaan komen; de regentijd is immers zo'n beetje al begonnen en iedereen zit nu vast nog bij de 'traditional healer'!:P Gewoon wachten, meer kunnen we niet doen en we zijn immers al heel wat gewend!:P
Ondanks onze rustige werktijden gebeuren er vele dingen om je dagboek mee vol te schrijven! Zo stonds het ziekenhuis laatst in rep en roer, omdat de moordenaar in het ziekenhuis was. De roddel van Agogo: 2 weken geleden heeft een jongeman zijn vriendin dood verkracht. Hij wilde het op voodoo laten lijken en heeft haar borsten afgesneden en haar baarmoeder weggehaald. yep, gruwelijk verhaal is het wel! Deze jongen had een poging gedaan zichzelf op te hangen in de gevangenis en was naar het ziekenhuis gebracht. Iedereen had dit natuurlijk snel door. Het hele dorp wilde deze jongen vermoorden of danwel kleineren en velen kwamen naar het ziekenhuis. De politie was aanwezig om de inwoners tegen te houden....
Het was een vreemde gewaarwording, net de middeleeuwen waar iedereen massaal naar het grote plein komt om tomaten te gooien naar de moordenaar....
Verder hebben we de gehele omgeving van Agogo uitgepluist: watervalletje (lees: pisstraaltje:P) bezocht met een meute kinderen, radiostation beklommen vanwaar agogo te overzien is, de berengrot bezocht en naar Konongo gegaan om aardappels en groentes te halen! De Nederlandse een-pans gerechten zijn ook hier zeer welkom!!!:) De laatste keer dat we naar Konongo gingen werden we uitgenodigd door een Nederlandse Ghanees om mee te gaan naar zijn huis. Voor we het wisten zaten we coca cola te drinken bij de Koning en Koningin van Konongo!, de chief van de staf:) We werden voorgesteld aan de gehele familie en al hun Nederlandse bezittigen werden aan ons geshowed: nederlandse ketjap, nederlandse mayonaise, nederlandse spaghetti, nederlandse snoepjes...' wil je zien, wil je proeven??' 'O en we hebben ook een magnetron uit Nederland meegenomen, wil je zien???' Het was zo belangrijk voor hun ons te laten zien hoe goed ze het allemaal voor elkaar hebben... geld, carriere, educatie is hier het allerbelangrijkst. Een blanke als vriend(in) hebben is hier natuurlijk onderdeel van! Dus alle telefoonnummers uitgewisseld, emailadressen, de hele ratteplan... 'Jullie zijn hier altijd welkom, mama maakt wel wat lekkere spaghetti voor jullie, ze kan heel lekker koken!' Je moet je nu wel zo'n heerlijk Afrikaans accentje voorstellen he!:)
Super om deze familie te leren kennen! Binnenkort gaan we er weer langs, eten, even hallo zeggen. Met oma gaan we nog een keer mee naar het paleis... ben benieuwd!
s Avonds hangen we met huisgenoten wat in het guesthouse of gaan we even wat drinken in het plaatselijke kroegje. Laatst hadden we een groot feest in 'The White House'. Twee blanke doktors wonen daar en gaan binnenkort terug naar huis, reden voor een afscheidsfeestje dus. Het was echt een geweldig feest met vele locals. Op een gegeven moment werden de trommels erbij gepakt en vormden de Ghanezen een grote kring. Er werd geklapt en gezongen, om de beurt liet iemand zijn dance moves in het midden van de circel showen! Het was echt super! Zo leuk om die mannen te zien dansen en ze genoten er zo van! Flink gedanst dus op de Afrikaanse ritmes, voelde me ineens een Hollandse hark, maar nogmaals: het was echt superdepuper geweldig!:D Heb natuurlijk ook meteen gebruik gemaakt van deze trommel talenten en wie weet dat iemand mij wel wat getrommel kan bijbrengen, zou ik wel super vinden!
Lieve mensen, mijn tijd zit er weer s op.... jullie hebben nog hele verhalen over Accra, Takoradi en Kumasi van me te goed, maar beloof hier de volgende keer op in te gaan! Heel veel liefs uit Agogo en tot snel!
Maritza
23 Februari 2006 - 08:51
Lidewyde:
Hoi Maritza, niet stoppen met de profilaxe, ik heb in ghana resistente malaria opgelopen en kan je vertellen dat dat niet eukt is. Heb 3 maanden ervan moeten herstellen, en heb ruim een jaar met oorsuizingen gelopen. Kinine het enige middel dat dan nog helpt is een echt paardemidel, een kennis van mij is erdoor aan 2 oren doof geworden. Ghana werd vroeger "whitemans grave" genoemd vanwege de malaria!!! Hou je taai verder en geniet van de trommels. groeten lidewyde -
28 Februari 2006 - 06:37
Geeke:
hoi meissie! weer fijn een verhaal!en gister je brief op de deurmat..! nu zweten aan de brief terug! het sneeuwt hier, voor t contrast met jou denk k.. kussss